maanantai 27. toukokuuta 2024

Skotlanti 2024

Kesäkuussa 2023 Sieppo Kimmo sattui avaamaan keskustelun työmaallaan Skotlannin matkasta. Siitähän muutama hänen työkaverinsa innostui ja matkan valmistelu alkoi. Matkahan olisi Kimmon eläkkeelle jäänti reissu ja ajankohta 13.-18.5.2024 . Heinäkuun alamaankisoissa tuli matka puheeksi Sieppo Mikan kanssa ja yhden miehen/Siepon vajaus tuli täytettyä.

Kimmolta syntyi reittisuunnitelma seurueen toiveiden mukaisesti ja hän varasi etukäteen majoitukset.

13.5 sitten lensimme iltakoneella Edinburghiin. Ensimmäinen yön vietimme n. 20 minuutin ajomatkan päässä lentokentältä.

Falkirkissa ajoimme Rosebankin uuden tislaamon ohitse. Aikataulumme ei sallinnut parempaa tutustumista tislaamoon. 

Edradourin tislaamoon ei tänä vuonna vieraat päässeet tutustumaan työvoimaongelmien takia. Kävimme kuitenkin sitäkin katsomassa ja piipahdimme Blair Atholin tislaamon vierailukeskuksessa.

Dalwhinnieltä olimme varanneet peruskierroksen. Tämä kierros oli hieman pettymys. Kierroksen pitäjä oli intialaissyntyinen ja informaatio oli hyvinkin yleisluontoinen. Mutta tästä saivat joukkomme kaksi "aloittelijaa" hyvän pohjan.

Kolmantena päivänä oli tarkoituksenamme oli käydä kierroksella Speyside Cooperagella, mutta kierrokset olisi pitänyt varata netistä aikaisemmin. Ne olivat täynnä! Sieppo Kimmo sai kuitenkin puhumalla meidät pariksi minuutiksi katsomaan työpajan puolelle.

Koska kierros tynnyrikorjaamossa ei onnistui tapoimme aikaa pyörähtämällä Dufftownin kautta Benriachin vierailukeskukseen.

Glen Moraylta olimme varanneet Heritage kierroksen. Tämä kierros oli hyvä! Kierroksella oli hyvin aikaa tutustua Glen Morayn prosessiin sekä tynnyrin vaikutukseen.


Matkan neljäntenä päivänä oli vuorossa Tamnavulinin tislaamo. Tämä tislaamohan ei normaalisti ota vieraita vastaan. Tamnavulin aloitti toimintansa 1966 ja lopetti 1995. Nykyisen toimintansa tislaamo aloitti 2007. Joten melko uusi tislaamo kyseessä. Tutustuimme tislaamon päällikön johdolla vanhaan vierailukeskukseen, joka oli vuoden 1995 jäljiltä. Kiersimme tislamoon ja varastolla nautimme suoraan tynnyristä 16 vuotta kypsynyttä Tamnavulinia. Tämä oli varsin herkkua! Saimme maistaa myös heidän new makea, oli kyllä varsin hedelmäinen ja maistuva! 

Tästä matka sitten jatkui Loch Nessin kautta Fort Williamiin.

Matkalla lentokentälle piipahdimme vielä Glengoynen tislaamon vierailukeskuksessa. Sitten muut lähtivät Suomeen ja Sieppo Kimmo jäi vielä viikoksi kiertelemään Skotlantia.

Kimmo kävi kierroksella Taliskerilla,

Ja Torabhaigilla.

Skotlannin matka ei pelkästään ollut viskitislaamoilla käyntiä vaan tutustuimme myöskin seuraaviin kohteisiin,

- Falkirk Wheel

- Antoniuksen valli

- Bannockburnin taistelu

- Stirlingin linna

- Ruthven Baracks

- Elginin katedraali

- Burgheadin kaivo

- Drumin linna

- Fort George

- Cullodenin taistelu

- Urguhartin linna

- Caledonian kanava

- Commando memorial

Ruoka oli kaiken kaikkiaan hyvää, mutta parhaimman ruuan saimme Invernessissa teollisuusalueella Dankoolin grillivaunusta.

 

Matka onnistui loistavasti osallistujien mielestä ja eikun suunnittelemaan seuraavaa matkaa.....

 

Tunnelmapala vielä videon muodossa,


 

Kimmo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti