torstai 13. tammikuuta 2011

Robert Burns



Robert Burns 25. tammikuuta 1759 - 21. heinäkuuta 1796 oli skotlantilainen laulunkirjoittaja ja Skotlannin kansallisrunoilija. Hänet tunnetaan parhaiten skotinkielisestä tuotannostaan, vaikka hän kirjoitti myös englanniks laajemman yleisön tavoittelemiseksi.
Burnsia pidetään romantiikan edelläkävijänä. Hänestä tuli myös kulttuuri-ikoni Skotlannissa ja eri puolille maailmaa muuttaneiden skotlantilaisten siirtolaisten keskuudessa. Burnsin vaikutus skotlantilaiseen kirjallisuuteen on ollut merkittävä.
Elämänsä aikana Burns keräili kansanlauluja ympäri Skotlantia, usein muokaten ja parannellen niitä. Hänen runoaan Auld Lang Syne lauletaan usein vuoden vaihteessa skotiksi ja Scots Wha Hae oli kauan Skotlannin epävirallisen kansallislaulun asemassa. Hänen muita kuuluisia runojaan ovat A Red, Red Rose, A Man’s a Man for That, To a Louse ja To a Mouse.
25. tammikuuta järjestetään useissa englantilaisissa ja skotlantilaisissa kodeissa, kouluissa ja yhdistyksissä Burnsin kunniaksi niin kutsuttu Burnsin päivällinen Burnsin syntymäpäivän kunniaksi. Sitä juhlitaan jopa runsaammin kuin virallista kansallispäivää tai Pohjois-Amerikan skottilaista Tartaanipäivää.
Wikipedia
Auld Lang Syne
Should auld acquaintance be forgot and never brought to mind?
Should auld acquaintance be forgot and days of auld lang syne?
For auld lang syne, my dear, for auld lang syne,
we’ll take a cup of kindness yet for auld lang syne.
Tää ystävyys ei raukene
Tää ystävyys ei raukene, vaan kestää ainiaan.
On suuri silloin riemumme, kun jälleen kohdataan.
Tiet kauas voivat loitota, jää muistot sydämiin.
Siis vielä kiitos kaikesta ja terve näkemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti