lauantai 27. tammikuuta 2018

Robert Burns päivällinen

Robert Burns on Skotlannin kansallisrunoilija. Robert Burnsin päivällistä vietetään useissa englantilaisissa ja skotlantilaisissa kodeissa, kouluissa ja yhdistyksissä 25.1 hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Robert syntyi 25.1.1759.



Tää kutsu on kaikille teille
naurusuisille veljille ja siskoille,
Ilman huolenhäivää
tulla juhlimaan syntymäpäivää!
Kuin saisitte piristysruiskeen
keskellä talvisen lumituiskeen
Te mainiot veikot
nautinnoille niin kovin heikot,
kun tarjolle tuodaan haggista
Ja juhlistetaan Burnsia!
Jos ystävykset nuo vekkulit
lopulta ottavatkin kekkulit,
ehtivät he ensin aromit haistaa
ja makuvivahteet tunnistaa.
Jo kuulla voi Sieppojen kuiskeen
kastaneet lie kurkkunsa Uisgeen!
(Timo 2011)
 Minulla oli mennyt reilu vuosi etten ollut päässyt Mikkelin Viskisieppojen tilaisuuksiin. Nyt vihdoin pääsin, kun Siepot järjestivät kahdeksannet Robert Burns päivälliset 27.1.2018. Tilaisuus järjestettiin Ravintola Augustin tiloissa Mikkelin vanhalla kasarmialueella. Ravintola August on nimetty Mikkelin vanhan kasarmialueen arkkitehdin August Bomanin mukaan. August Boman suunnitteli kasarmialueen vuosina 1879-1881 ja kasarmialue oli puolustusvoimien käytössä aina 1960-luvulle asti. Ravintolan tilalla on aikoinaan ollut päävartio, jonka yksi putkatila on jätetty muistoksi rakennuksen entisestä elämästä.
Paikalle kerääntyi 18 henkeä nauttimaan ruuasta, juomasta ja seurasta. Robert Bunsin päivällinen on Mikkelin Viskisieppojen järjestämänä muotoutunut sellaiseksi tilaisuudeksi, että vaikka vaimoni ei viskistä pidäkään niin tähän tilaisuuteen ei häntä tarvitse houkutella. 

 Alkumaljaksi nautimme Kilchoman Vintage 2009. Kilchomanista onkin muotoutunut meille epävirallinen klubiviski, sillä vuonna 2008 maistelimme kyseisen tislaamon new spiritiä ja siitä lähtien olemme mielenkiinnolla seuranneet tislaamon kehitystä. Kilchoman on perustettu vuonna 2005 ja tuottaa n.200 000 litraa vuodessa.
Sitten oli savukalakeiton vuoro. Enpä ole pitkään aikaan syönyt niin hyvää kalakeittoa. Keiton kyytipoikana oli Scapa Skiren The Orcadian Single Malt. Scapa tislaamo sijaitsee Pohjois-Skotlannissa Orkneyn saarella. Tislaamo on perustettu 1885 ja he avasivat vierailukeskuksen vuonna 2015. Tislaamo tuottaa n. 1,3 miljoonaa litraa vuodessa.
Augustin Haggis-piiraan ja haudutetun sipulin kanssa saimme maistella Jura 16yo. Vaimoni, vaikka on sisäelin yms. rajoitteinen syöjä, kehui piiraasta hyväksi ja maittavaksi. Sitähän se olikin. Juran myötä siirryimekin Skotlannissa hieman etelämmäksi Islayn naapurisaarelle Juralle. Juran tislaamo on perustettu 1810 ja tuotanto on n. 2,4 miljoonaa litraa.

Pääruokana meillä oli ylikypsää ankankoipea ja possumakkaraa hapankirsikkakastikkeella. Viskinä ankankoiven kanssa oli Bruichladdich Islay Barley Rockside Farm 2007. Vaikka Bruichladdich on perustettu 1881 on heidän menestyksensä alkanut 2000 kun Murray McDavid osti tislaamon ja alkoi kehittää sitä. Vuosituotanto heillä on n. 1,5 miljoonaa litraa ja omistajana nykyään Rémy Cointreau. Tislaamo sijaitsee Ilayn saarella. Tässä viskissä on käytetty vain Rockside tilan tuotantoa.
Ensimmäinen jälkiruoka oli Cranachan. Cranachan on perinteinen Skotlantilainen jälkiruoka. Perinteinen koostumus on kermavaahtoa, viskiä, hunajaa, vadelmia ja kauraa. Cranachanin siivellä nautimme Glenmorangie Nectar D'Or. Glenmorangie sijaitsee Pohjoisella Ylämaalla hieman Invernessistä pohjoiseen. Tislaamo on perustettu 1843 ja tuotanto on n. 6 miljoonaa litraa.
Toisena jälkkärinä meille tarjoiltiin Sorbettia ja viskisoodaa. Tämän jälkiruuan kanssa nautimme Auchentoshan 12yo. Auchentoshanin tislaamo sijaitsee Alamaalla Glasgown lähellä. Auchentoshan on ainoa Skotlantilainen tislaamo, jonka viski on kolmesti tislattua.
Siinä nauttiessamme ruuista Petri lausui "luki", niinkuin hän itse asian ilmaisi, Robert Burnsin runoja, Timolla oli jälleen itsetehty runo, Anssilla myös itsetehty, lainaillen suomalaisia laulunsanoja, runo ja Kimmo huolehti musiikillisesta annista tinapillillä.

Hyvän ruuan jälkeen olikin hyvä lähteä jatkamaan iltaa, kuka nyt minnekkin!
Kiitos kaikille mukavasta illasta!

Kuvat Kimmo
Lähteet Augustin nettisivut, Wikipedia ja Malt Whisky Yearbook 2018







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti