torstai 10. elokuuta 2017

Urheilun ja uisgen yhdistäminen

Meidät suomalaiset tunnetaan monista, oudoista, urheilulajeista. Meillä kannetaan eukkoa, otetaan löylyä, potkitaan suolla palloa ja lyödään suolla lentopalloa. Pesäpalloa ei juuri muualla tunneta eikä harrasteta, sekä monia muita lajeja joiden harrastajat ovat oma omituinen joukkonsa. Viskiharrastus ei valitettavasti, vielä, ole urheilua vaikka välillä tuntuu siltä että se vasta kovaa urheilua onkin kun jaksaa istua tuntitolkulla lasin ääressä. Ja paikat on aamulla välillä niin kipeänä ettei meinaa sängystä ylös päästä. Ja jos pääseekin niin heti haluaa sänkyyn takaisin, kolottaa ja väsyttää niin paljon.

Ilmeisesti Skotit ovat myös oma omituinen urheiluhullu kansa. Ylämaan kisat olivat minulle, ja varmaan monelle muullekin, hiukan outo tapahtuma. Viskotaan ja heitetään painoja, moukareita, heinäpaaleja, tukkia, kiviä, kuulia ja ties mitä muuta. Kiltti päällä tietenkin, eihän sitä voisi muuten kutsua Ylämaan kisoiksi. Kyseessä on yllättävän kovia lajeja, sillä en muista milloinkaan muulloin missään urheilukisoissa heitetyn 25 kilon painoista painoa ja kuinka pitkälle sen saa lentämään. Joidenkin historia tietojen mukaan erilaisia Ylämaan kisoja on järjestetty jo 1000- luvulta alkaen, mutta virallisesti kisoja on pidetty viimeiset 200 vuotta. Kisat ovat siitä merkityksellisiä että niitä käyvät seuraamassa myös Ison-Britannian kuninkaalliset.

No, pari viikkoa sitten parvi Sieppoja kokoontui Timon pellolle harrastamaan Ylämaan kisoja, pelon sekaisin tuntein tietysti. Timo oli etukäteen valmentanut osanottajia eli lähettänyt videoita oikeista Ylämaan kisoista, ja täytyy sanoa että pahalta tuntui, etukäteen.

Paikan päällä sitten isäntä selvitti meille lajit, hiukan Siepoille sovitettuina versioina, eikä onneksi painot olleet samaa luokkaa kuin oikeissa kisoissa. Toki Timolla oli 25kg paino, jolla sai kokeilla saako sen omia varpaita pidemmälle heitettyä. No sai, nippanappa....... Hämmentävä kokemus pyöriä ympyrää kädessään 25kg paino, joka tuntuu a)repivän käden olkapäästä irti, b)yrittää siirtää sinut jonnekin muualle koko alueelta.

En aio kertoa sen enempää kuka voitti minkä lajin mutta mainitsen kuitenkin lajit jotka olivat harrasteemme kohteena.
Eli aloitimme kiven työnnöllä joka oli luonnollisesti miehillä painavampi kuin naisille.
Seuraavana lajina oli heinäpaalin heitto, heinähankoa käyttäen tietenkin (skotit viskovat kuulemma talikolla), ja meillä heinä oli laitettu juuttisäkkiin, käytön kannalta helpompi eikä paali mene rikki. Kolmantena pyörimme ympyrää paino kädessä ja yritimme saada sen heittosektoriin, naisilla oli hiukan kevyempi paino.
Neljäntenä viskoimme Timon metallivartista lekaa ja tässä lajissa jalkojen tulee pysyä paikoillaan, eli jalat liikkumatta.
Viimeisenä lajina oli sitten se tukin "tossaus". Siinä siis idea on saada tukki pyörähtämään pituussuunnassa ympäri niin että lopputulos on lähellä klo 12:ta tai siis se voittaa joka saa tukin kello 12:ta. Timo piirsi peltoon linjan johon sitten tähdättiin. Naisille lyhensimme puuta 40cm niin se oli helpommin käsiteltävissä.

En tiedä oikeissa kisoissa mutta mehän tietenkin lajien välillä (ja ennen kuin mentiin kisapaikalle) otimme pienet dram:t uisgea että jaksaa urheilla. Ja oli meillä muutakin juomaa. Tiukkojen kisojen jälkeen siirryimme saunaan ja sitten syömään ja mukavaa oli. Seuraavana vuotena toivoisin vielä enemmän urheilijoita mukaan että saadaan oikein mukavat kisat aikaiseksi.

Koko hommassa parasta oli jälleen se mukava seura missä harrastimme toimintaa... ja uisgen nautintaa. Ei meistä varmaan kukaan ottanut lajeja täysin tosissaan mutta kyllä silti oli näkyvissä vakavia ilmeitä suoritusten välillä. Täytyy sanoa että itsekin sillä hetkellä kun oli kiinni missä tahansa välineessä alkoi miettiä hurjia mielikuvia minne se väline nyt lentää, ja voi sitä pettymyksen karvasta kalkkia kun tulos oli huonompi kuin kärkitulos.

Mutta ensi vuonna ehdottomasti uudestaan, tämä homma sopii meille Siepoille kuin nakutettu.
Niin kuin uisge lasi nenän alle......





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti